Har du läst vår guide för att lyckas med SEO och blivit förvirrad av alla krångliga termer? No worries! Vi vet att SEO är en djungel och att lära sig allt kan vara som att lära sig ett nytt språk. För att hjälpa dig på vägen har vi sammanställt ett lexikon med de vanligaste begreppen inom SEO - från meta tags till backlinks, så att du (förhoppningsvis) får en djupare förståelse för hur sökmotoroptimering kan öka din digitala närvaro. Genom att bemästra dessa termer ökar du chanserna att klättra högre på Googles rankinglista och därmed få fler besökare till din webbplats. Känns det bra? Häng med oss för att få grepp om SEO-djungeln!
SEO, även känt som sökmotoroptimering, är en metod för att förbättra en webbplats synlighet i sökmotorernas träfflistor. Genom att använda olika strategier och tekniker, som att förbättra innehåll och struktur, siktar vi mot stjärnorna (eller åtminstone toppen av sökresultaten). Den huvudsakliga målsättningen med SEO är som tidigare nämnt att locka fler besökare till din digitala plattform, och förhoppningsvis göra några av dem till nya trogna kunder.
Algoritm: En uppsättning regler eller instruktioner som sökmotorer använder för att bestämma vilka webbplatser som ska visas högst upp i deras sökresultat. Det är hur algoritmerna är uppbyggda som avgör hur ni syns. Sökmotorerna ändrar hela tiden i sina algoritmer, små förändringar varje dag och ett par gånger om året stora förändringar som påverkar sökresultatet enorm.
Ankartext: Den klickbara texten i en länk som visar vilket innehåll som finns på den länkade sidan. “Är Ampilios Sverigest vassaste marknadsföringsbyrå?”
Backlink: En länk från en annan webbplats till din egen. Det är som en rekommendation från en annan webbplats, vilket kan göra din egen webbplats mer populär och synlig på sökmotorer. Går ofta under begreppet “off-page SEO”.
Kvalitén på länkarna är avgörande för hur mycket dom påverkar placeringen på sökmotorerna, men tänk som melodifestivalen, desto fler röster desto bättre placering i tävlingen.
CTA (Call to Action): En uppmaning till handling(action) på en webbplats, som att klicka på en knapp eller fylla i ett formulär. Det är ett sätt att guida besökare till att göra något specifikt.
Content gap: Ett begrepp inom SEO som betyder att det finns luckor eller tomrum i innehållet på din webbplats jämfört med konkurrenternas. Att fylla i dessa luckor kan hjälpa din webbplats att synas mer på sökmotorer.
Domain rating: Ett mått på hur stark en webbplats är enligt sökmotorer. Ju högre rating, desto bättre chanser har webbplatsen att ranka högt i sökresultaten. Länkar från andra sidor(backlinks) är den största faktorn som påverkar Domain rating.
Domän: Den unika adressen för en webbplats på internet, till exempel www.ampilio.se.
H1: Den största rubriken på en webbsida som berättar vad sidan handlar om för både besökare och sökmotorer.
HTML: Ett språk som används för att skapa och formatera webbsidor på internet.
Indexering: När en sökmotor lägger till en webbsida i sin databas så att den kan visas i sina sökresultat.
Internlänk: En länk på en webbplats som leder till en annan sida på samma webbplats. Det kan hjälpa användare att navigera på webbplatsen och förbättra webbplatsens synlighet på exempelvis Google.
Konvertering: När en besökare på en webbplats utför en önskad handling, såsom att göra ett köp, fylla i ett formulär eller prenumerera på ett nyhetsbrev.
Landningssida: En särskild sida på en webbplats som är utformad för att fånga besökarens uppmärksamhet och driva dem till en specifik handling, som att göra en konvertering.
Länkbygge: Att aktivt skaffa länkar från andra webbplatser till din egen för att öka din webbplats auktoritet och synlighet på sökmotorer.
Long tail keywords: Specifika och detaljerade sökfraser som används av användare som är närmare en köpbeslut.
Mobiloptimering: Anpassning av en webbplats för att säkerställa en bra användarupplevelse på mobila enheter.
Meta description: En kort sammanfattning av en webbsida som visas i sökresultaten under titeln och URL:en.
Meta title: Titeln på en webbsida som visas i sökresultaten.
Meta-taggar: Information om en sida som ger information om sidans innehåll till sökmotorer.
Organisk trafik: Besökare som kommer till en webbplats genom att klicka på ett icke-betalt sökresultat.
Off page SEO: Att göra saker utanför din webbplats för att få den att synas bättre på Google och andra sökmotorer. Till exempel att få andra webbplatser att länka till din.
On page SEO: Att sökmotoroptimera texter, bilder och internlänkar på din hemsida.
Ranking: Var din webbplats hamnar på Google när någon söker efter något. Ju högre din webbplats hamnar, desto fler människor hittar den.
Referring domains: Det är hur många andra webbplatser som har länkar till din webbplats. Ju fler länkar, desto bättre syns din webbplats på Google.
SERP: Sidan som visas av en sökmotor som svar på en användares sökning.
Sidhastighet: Det handlar om hur snabbt din webbplats laddar när någon försöker öppna den. Ju snabbare desto bättre.
Sökord: De ord eller fraser som folk skriver in när de letar efter något på Google. Till exempel "marknadsföring Västerås".
Sökvolym: Hur många gånger ett visst sökord eller fras används när människor letar efter något på Google.
Sökmotor: Det är en webbplats där du kan skriva in ord eller fraser för att hitta information på internet. Exempel på sökmotorer är Google, Bing och Yahoo.
SEO (Sökmotoroptimering): Processen att optimera en webbplats för att förbättra synligheten i sökmotorernas organiska (icke-betalda) resultat.
Kort kan man säga att allt man gör, varje insats och åtgärd för att påverka hur man syns i sökmotorerna är SEO.
Trafik: Hur många människor som besöker din webbplats. Trafiken kan komma från olika ställen - till exempel genom att söka på Google (organisk trafik), genom att skriva in webbadressen direkt i webbläsaren (direkt trafik), eller genom att klicka på länkar från andra webbplatser (hänvisad trafik).
Teknisk SEO: Att fixa tekniska saker på din webbplats för att få den att synas bättre på Google och andra sökmotorer. Till exempel att se till att din webbplats laddar snabbt och fungerar bra på mobilen.
Titel: Hänvisar till den text som visas i webbläsarens flik och som även syns i sökresultat på sökmotorer. En välskriven titel är viktig för att locka besökare till din webbsida och bör innehålla nyckelord relaterade till ämnet för att förbättra synligheten i sökmotorernas resultat.
Ampilio’s at your service! Kontakta oss idag och låt oss ge din webbplats en grundlig översyn för att se hur den presterar. Vi levererar inte bara en utvärdering av din nuvarande ranking, utan också konkreta förslag på hur du kan öka trafiken till din hemsida. Vi är redo att ta dig till nya höjder – är du redo att ta steget?