Säkra webben

SSL & HTTPS gör din hemsida säker

HTTPS och SSL (Secure Socket Layer) är egentligen två namn på samma sak. Det är en kryptering av den data som skickas till och från hemsidan. Alla hemsidor bör använda sig av SSL, och har ni inte SSL på er hemsida kan vi hjälpa er installera det. Kontakta oss så ser vi till att er hemsida får SSL och blir säkra redan inom 3 arbetsdagar!

Vad är HTTPS och SSL och hur fungerar det?


Så fort vi gör någonting på internet skickas information om vad vi gjort fram och tillbaka mellan datorn, surfplattan eller telefonen och internet. När du laddar upp en bild på Instagram skickas bilden från din telefon till Instagrams databas över internet. När du fyller i ditt namn, telefonnummer och e-post i ett kontaktformulär och klickar på “skicka” så skickas den informationen från hemsidan till mottagaren över internet. Tidigare, samt de hemsidor som ännu inte har SSL, skickades den här typen av information öppet, vilket innebar att vem som helst kunde läsa av den informationen. Allt som krävs är en dator och kunskapen från en 30 minuter lång guide på Youtube, därefter kan vem som helst se informationen som skickas fram och tillbaka. 


Det kanske låter harmlöst, du har inget att dölja eller hur? Ta en minut och fundera över dina google-sökningar senaste månaden. Kommer du ihåg när du fyllde i ditt kortnummer för att köpa en biobiljett, hyra en bil eller beställde mat från ICA? 
Nästan dagligen lämnar vi ifrån oss information över internet som vi inte skulle stå och ropa ut på ett torg framför tusentals människor. Med HTTPS och SSL ändras det här och informationen skickas krypterat, vilket gör det mycket svårare för obehöriga att läsa av dem och dina uppgifter. Ge besökarna på din hemsida högre sökord och större integritetsskydd genom att lägga till HTTPS och SSL.

Några fördelar med SSL

Nyckelfunktion
Trygghet för besökare på hemsidan
Nyckelfunktion
Högre placering på Google
Nyckelfunktion
Alla seriösa hemsidor har SSL installerat
Nyckelfunktion
Krypterade förbindelser

Installera SSL och få HTTPS


Den tidigare standarden för att skicka information till och från besökaren på en hemsida var HTTP://domän.se. När SSL installeras på en domän så läggs det till ett S på slutet av HTTP vilket gör att adressen till hemsidan blir HTTPS://domän.se istället. S:et står för Secure(säker) och betyder att den data som skickas är krypterad. SSL är alltså en form av kryptering med ett tillhörande certificate som bekräftas för användaren att krypteringen är giltig. Om en hemsida har ett ogiltigt SSL-certificate installerat kan adressen till hemsidan ändå vara HTTP men då visas en varningssymbol bredvid adressen i de flesta webbläsare, är inte vertificatet giltigt visas inte heller det gröna hänglåset bredvid adressen till hemsidan.

Installera SSL och ranka högre på Google


Att installera SSL på en hemsida bidrar till högre placeringar i den vanliga listan på Google. Tidigare var HTTPS främst nödvändigt på bankers och e-handel hemsidor där besökarna lämnade ifrån sig information som var viktig att ingen annan fick ta del av. Nu samlar de flesta hemsidor in information och hanterar mycket mer information än tidigare, och därför kan SSL och HTTPS räknas som de nya startorden.

Google vill att deras användares information är säker och rankar därför hemsidor utan SSL som sämre. Google skyddar sina användares data genom att visa hemsidor i sitt träffresultat som Google vet är krypterade med HTTPS, och i förlängningen innebär det att användarna kan känna sig trygga med att klicka sig in på en hemsida som en hittat på Google. Google får nöjdare kunder och tjänar därmed mer pengar, samtidigt påverkar de att fler hemsidor snabbare implementerar SSL och skapar ett säkrare internet tack vare att hemsidor utan SSL får sämre placeringar.

Pris på SSL & HTTPS

Det finns flera olika leverantörer och sätt att lägga till SSL på en hemsida.

Let’s encrypt är en organisation som erbjuder kostnadsfria certificate, men det är inte alla webbhotell som accepterar deras certificate.

Är du själv inte utbildad och tekniskt kunnig är den enklaste lösningen att höra med ditt webbhotell. Alla seriösa webbhotell erbjuder smidiga och prisvärda SSL-certificate.